Lima Koploper aanpassen

Op Marktplaats kon ik voor een leuke prijs een 4 delige koploper kopen. Wel in bespeelde staat, dus wat herstelwerkzaamheden zijn nodig. Maar dat maakt het juist zo leuk.
kop0 Op Marktplaats stond al enige tijd een Koploper 4tje te koop. Er stond duidelijk bij, dat het een bespeeld model was, met enige beschadigingen, maar wel met een faulhaber motor unit.

Ik besloot het model te kopen, en op te knappen.
Wat is er mis met het model (afgezien van de raam indeling)

* Dak heeft diverse beschadigingen
* Geen front en sluit seinen
* Hoge flenzen op de wielen
* Oude panto's
* Geen baanschuivers
* Ik wil een ander nummer (nu 4005)
* Het model is niet digitaal
* Geen kortkoppeling tussen de bakken

Dat wil ik allemaal gaan aanpakken. Ik ga niet zagen in het model. Dus de verkeerde raamindeling blijft.
kop1 De eerste kopbak ligt uit elkaar. Alle ramen, cabineramen, en seinverlichting eruit. Want de bakken moeten worden overgespoten. (het dak)
kop2 Dit ding is goud waard, en zorgt (digitaal) voor briljante rij eigenschappen. Vandaar dat ik het model heb gekocht.

Het faulhaber motorblokje.
kop3 Ook de panto's wil ik veranderen. Rechts de orginele, links de panto's van een Fleischmann Sprinter. Dat past niet, daarvoor moet je het een en ander aanpassen, maar het is goedkoper dan een set Sommerfeldt's.
De nieuwe generatie Koploper heeft mooie panto's en zijn ook nog te verkrijgen op Houten. Echter komen deze dingen in het geheel niet netjes tegen de draad.

Dus vandaar deze keuze.
kop4 Het model zit dus onder de krasjes op het dak en komt de gele lak tevoorschijn. Het is dus nodig het model opnieuw grijs te spuiten.
Ook zaten er krassen op de gele lak, maar die heb ik voorzichting weg kunnen poetsen met een wondersponsje. Werk bijzonder fijn, en de kras is weg voor je het weet.
kop5 Frank wees mij erop, dat de hoekjes (de scherpje puntjes) van de cabine alleen op de eerste serie zaten, en bij de andere koplopers vloeiend waren.
Dus die schuren we voorzichtig weg.
kop6 De panto stoel heeft 4 puntjes. Daardoor kan de Fleischman panto niet goed bevestigd worden. Die moeten we eerst glad vijlen.
kop7 Ja, dat was geen moeilijk karwei...
kop8 Daarna kan de panto stoel weer op het dak. Net achter het orginele gaatje in het dak, boor je een extra gaatje, want het bevestigingspuntje van de Fleischmann panto zit net een paar mm verkeerd. Een klein ringetje zorgt ervoor dat je het orginele schroefje kan gebruiken van de Fleischmann.
kop9 Zo, dat staat beter. En ze werken tenminste.
Ik spuit ze gewoon mee, dat beviel me ook bij de Piko ICE III.
kop10 Op beide kopbakken heb ik de scherpe hoekjes gevijld, zodat er een vloeiende lijn is ontstaan naar het dak toe.
kop11 Goed, deze 4 daken gaan gespoten worden. Ik gebruik weer Tamiya Gunship Grey.
kop12 Ik heb de dakrand eerst ingepakt in Tamiya afplaktape (heerlijk spul) en daarna de rest ingepakt in zilverfolie. De waas van de spuitbus kan nu niet meer op de rest van het model komen.
kop13 De eerste bak vers gespoten. de daken van de tussen rijtuigen is natuurlijk een makkie, die kan je er zo vanaf halen en hoef je in het geheel niet af te plakken. Wel heb ik de gietpuntjes van die daken afgesneden. Achter de verhoogde kop ben ik iets te enthousiast bezig geweest met vijlen, dat had ik niet moeten meevijlen, maar dat is een les voor de volgende keer. Het valt amper op gelukkig.
kop14 Je ziet, het gele plekje op de neus is weg, en de boel is nog steeds strak.
kop15 4 frisse daken.

Reacties   

#1 Sneeuwtreintje 08-10-2011 21:17
Is het model al af?
Of is het verkocht? Had dacht ik eens gelezen dat al uw lima materieel de deur uit was.
Graag zie het ik het Totale resultaat.
#2 Chris 09-10-2011 18:52
Ik heb inderdaad geen Lima Koplopers meer. Het model is afgemaakt en verkocht.
#3 Ducmon 12-06-2017 14:30
Ik ben bezig een aantal treinstellen, waaronder 2 ICM's en 1 ICMm,zo goed mogelijk te vormen.
De front- en sluitseinen horen daar uiteraard ook bij. Ik vraag me alleen af hoe je de zwarte unit zo goed uit de kop kan verwijderen. Het lukt mij tot op heden niet.
Hebt u een advies?
#4 Chris 14-06-2017 19:13
Heel voorzichtig met een platte schroevendraaie r los wikken. Soms is de boel wat extra vastgelijmd.

Login of registreer om een reactie te plaatsen.

Login

Online

We hebben 188 gasten en geen leden online