Mehano (T277) SL2000 (2001 Shortlines)


Ik kreeg een mail van Modeltreinexpress dat Mehano had besloten 372 modellen uit te brengen van de SL2001 van Shortlines. Of ik er ook eentje wilde hebben...

Artikelnummer T277
  • Datum aankoop 29 oktober 2004
  • Middenmotor, cardan
  • Kleurvariant
  • Rood/wit lichtwissel
Ja, dat wilde ik wel, en een paar dagen later had ik het model in huis. Ik heb model nummer 50 uit 372. Er zit in de doos een certificaat. Het model ziet er weer erg goed uit. Ik kende de G2000 al, want ze bestaat al een tijdje. Maar ook aan dit model heeft men aandacht besteed. Zo is het blauw van de cabine niet hetzelfde blauw wat men gebruikte voor de andere G2000 locs.
Natuurlijk weer strak in de lak, het geel zit er prima op, de belettering scherp. Hier is de loc zo uit de doos gefotografeerd.
We gaan gelijk een decoder inbouwen. Onder dit klepje zit een schroef. Dus het klepje moet voorzichting omhoog.
Tja, dat breekt dus. 1 pin brak af, het klepje zat echt muurvast op het dak. Ik ben er zeker een half uur mee bezig geweest het ding er zo voorzichtig mogelijk af te krijgen. Vanuit de fabriek even iemand zoeken die minder hard dat klepje op zijn plek duwt.
Maar goed, met 1 simpele schroef komt de hele kap van het onderstel af. Tip : Zet de kop van je schroevendraaier in het gat waar de schroef zat, en til dan de kap op. Als je namelijk aan de dieseltank trekt om de kap op te willen lichten, merk je dat de kap dan niet mee wil komen.
De loc is natuurlijk voorzien van een decoderstekker. Het is de bedoeling dat de decoder een plekje krijgt in de dieseltank. Hier gaat de stekker van de decoder zijn weg zoeken tussen de motor naar de bovenkant van de loc. De motor heeft een vliegwiel en zit in een robuust chassis. Het frame is wel steviger dan die van de 7777 serie.
De stekker zit netjes op zijn plek. De draden passen in de uitgewerkte ruimte van de chassis.
De dieseltank is lekker groot. En helemaal van plastic, dus je hoeft niet bang te zijn voor kortsluiting als de decoder hierin ligt. Perfect !
Vergeet niet de ventilatoren er terug op te zetten anders kan je de kap weer los halen. Ze vallen er namelijk gelijk af zodra je de loc op zijn kop houd. (Dat is natuurlijk alleen het geval als de kap eraf is)
De decoder zit, de kap kan er weer terug op. Het klepje boven de schroef past ondanks dat hij een pootje kwijt is, weer perfect op zijn plaats.
Mehano gebruikt veel roosters gemaakt van messing. Dat komt het model zeker ten goede. Zo zijn de roosters allemaal voorzien van zeer fijne draadwerken en ook de roosters in de beide zijkanten van de loc. Het hekwerk is stevig, maar buigt nog wel goed mee, zodat je niet te snel bang hoeft te zijn voor breukschade.
De opdrukken zijn subliem. Je kan Shortlines zo bellen en emailen.
Loepzuiver en kaarsrecht gedrukt. Daar kan menig ander fabrikant nog wel wat van leren.
Mehano is ook lekker gul met onderdelen en reserve onderdelen. Hulde !! Dat was bij de 7777 serie ook al het geval, en ik verwacht van de Class 66 binnenkort niet anders.
De voorkant van de lok is ontdaan van zijn koppeling, en heeft een gesloten buffer plaat ervoor in de plaats gekregen met alle luchtslangen gemonteerd.
De laatste onderdelen zijn gemonteerd. Het is wederom een zeer mooi model van mehano. Ik hoop dat er nog vele mooie modellen zullen volgen. Hulde ook aan Rocky Rail voor de inzet van hun zijde om dit model uit te brengen. De rij eigenschappen zijn net als de 7777 erg goed, seinbeeld correct en geen licht lekkage.
De rij eigenschappen van het model : Ik rijd digitaal, dus kan alleen die rij eigenschappen bespreken. In het model zit een Lez 1025A decoder, zo uit de doos zonder extra instellingen en daarmee rijd het model subliem. Het model word aangestuurd door Koploper en trekt zeer mooi en langszaam op en remt ook netjes af. Model kan zeer mooi en gelijkmatig kruipen. Het motor geluid is aangenaam, een zachte zoem, maar bij hogere snelheden komt er een klein beetje mechanisch gekraak bij, maar dat is zeker niet storend.

Login of registreer om een reactie te plaatsen.

Login

Online

We hebben 25 gasten en geen leden online