Vissersboot Anna Janigje Helena

annalogo De 3e en laatste bouwdoos uit Amerika is die van de Noord Atlantische vissersboot Ann. Het model wijkt af van de gebruikelijke wijze.

 

 

De romp is wel uit twee stukken, maar het dek zit er tussen geklemd, dus dien je deze eerst de schilderen, en in te klemmen in de romp. Daarvoor moet dan ook de binnenkant van de romp geschilderd zijn. Dat is hier gedaan en de twee romp helften zijn aan elkaar gelijmd. Ik wil proberen het schip de naam Anna Janigje Helena te geven (naar mijn moeder) maar dat is nogal een lange naam ik weet niet of dat zal staan.
Het schip heeft hier zijn verfbeurt gehad aan de buitenkant. Groen boven de waterlijn, en zandbruin onder de waterlijn. Tijdens het spuiten ging er het een en ander mis. Door de kou in de schuur (het was die dag -3) schoot het plakband los, en kwam er bruine verf op de groene. Ook stolde de verf, wat duidelijke loop sporen achterlieten op de romp. Die moest ik met heel fijn schuurpapier weer weghalen. De goede plekken in de buurt werden door alu folie tegen spuitwaas beschermd.
Hier is dan de romp helemaal klaar. Alleen op het voordek moet ik nog wat verf bijwerken i.v.m. plakbandbeschadigingen. De verf bleef aan de plakband hangen door een nachtje in de schuur bij -3. Maar gelukkig zit de romp weer mooi strak in de verf. Nu snel aan de opbouw beginnen. Dit model heeft zeer veel losse onderdelen, wat het schip wel heel rijk maakt aan details.
Op het voordek zijn de eerst dingen aangebracht.Alle onderdelen zijn zo uit de bouwdoos wit, dus moet alles eerst een verf beurt hebben. Dat moet natuurlijk weer drogen. Omdat het zoveel details zijn, is het bij deze bouwdoos veel verven en veel wachten.
Op het voordek is de mast verschenen en twee rode beugels. In deze beugels komen de netten te hangen als het schip op volle zee is. De beschrijving van de bouwdoos laat zien, dat de netten er niet aan komen maar wel een vrij ingewikkelde wir war van draden die over het voordek naar het achterdek lopen. Daar komen ook nog twee van dit soort beugels te staan.
De opbouw op het achterdek zit erop. Hierbovenop komt de stuurhut te staan met nog een aantal details. In de stuurhut komt weer verlichting en de navigatie lichten zullen ook in dit model aangebracht worden. De gaatjes in de romp zijn via het achterdek al aangebracht met een hobby boormachine.
Het voordek is al klaar wat details en verfwerk aangaat, er zijn 2 bemanningsleden neergezet, en het voordek is al vervuild. Hier hoeven alleen nog een aantal draden gespannen te worden. En wat hekwerkjes om ervoor te zorgen dat de bemanning niet in het water valt.
Het dak op het achterdek gaf wat problemen. Het bestaat uit 2 delen, en het achterste deel was 3 mm te lang, en daar moest dus voorzichtig een stukje van af gesneden worden en weer op maat gevijld. Daarna mag het met behulp van wat plakbandjes een nachtje onder spanning drogen. De draden voor de stroomaanvoer voor de leds zijn al door de romp en kajuit doorgevoerd. Vergeet er geen knoop in te leggen, want anders wordt het nog een hele toer die dingen terug op hun plek te krijgen.
Het voordek heeft zijn hekjes gekregen, en de stuurhut is geplaatst. Ook de mizzenmast op het achterdek is geplaatst. Het valt op dat er in de bouwbeschrijving 3 grote fouten staan. Onderdelen staan ondersteboven afgebeeld, en dan vraag je je af hoe dat kan kloppen op het schip. Echter de foto op de doos haalt je uit de droom en laat zien dat de tekenaar van de bouwbeschrijving heeft zitten slapen tijdens zijn werk.
De gehele stuurhut zit erop. De draden doorgetrokken, nu is het tijd voor de verlichting.
Ook in dit model komt binnenverlichting in de stuurhut en 2 navigatie lichten. Wederom gaatjes geboord en een 3 tal leds met superlijm aan het plafond van de stuurhut gelijmd.
Na wat soldeer en prutswerk branden die ook. Omdat in dit model de lichtjes wat verdiept liggen, komen er op het dak van de stuurhut nog 2 transparante plastic staafjes te staan die het licht wat beter zichtbaar moeten maken. Ook moet met wat styreen de beide bakjes waar de navigatielichten in zitten hersteld worden, deze waren door de boormachine een beetje beschadigd. Maar daar is dadelijk niets meer van te zien.
Het achterdek is voorzien van enige details en wat bemanning. Het dek moet nog wel vervuild worden.
Het achterdek is nu ook vervuild. De railing is een beetje roestig, en zo te zien is er wat mis met de mast. Maar de bemanning is al bezig dat te verhelpen.
Het dak van de stuurhut is nu ook voorzien van details en de schoorsteen staat er ook op. Het is een echt vissersschip geworden, met een nederlands kleurtje. Orgineel moest dit schip geheel wit geschilderd zijn, maar ik heb er een kleurendraai aan gegeven.
Ook het dak van de stuurhut bleef niet schoon. De hele opbouw is nu klaar. Nu is het tijd om wat verfbeschadigingen weg te werken en dan is de hele bovenbouw klaar.
Op de zijkant van het schip maak ik nog even de lijnen af die een iets lichtere kleur groen moeten krijgen. Ik had er pas 1 gedaan omdat ik de verf niet lekker vond werken. Maar na een flinke tijd roeren en een hele zachte kwast lukte dat wel. Nu alleen nog het optuigen van het schip met verschillende staalkabels en de schroef, dan is het tijd voor de naam en de vervuiling van de romp.
Nou, het was niet duidelijk of de hele naam erop ging passen, maar het schip heet nu toch echt de Anna Janigje Helena. Naar mijn moeder.
Het schip heeft op de romp ondertussen zijn dubbels licht groene streep gekregen, dus kan de vervuilingsbeurt ook op de romp toegepast gaan worden. De roest heeft hier en daar het schip in zijn sporen al achtergelaten. Ook de schroef is ondertussen gemonteerd.
Een zeil op het achterdek. Met fijne draad aan de mast gemonteerd. Dat was een vreselijk priegel werkje.
Het schip heeft heel veel touwwerk in de masten hangen. Hier ben ik toch nog een dag mee bezig geweest. Als je het te lang doet, loop je toch wel gek weg, en je ogen doen pijn van het inspannend kijken door welk oogje het draadje nu weer moet, dus tussentijds de televisie opgezocht. Maar we zijn er bijna.

Na de touwen op het dek te hebben strak gespannen is ook aan dit project een einde gekomen. Het model is het meest gedetailleerd van de 3, maar helaas zaten er in deze bouwdoos wel 3 fouten in de bouwbeschrijving en als je daar niet goed genoeg oplet, lijm je een aantal onderdelen ondersteboven aan het model vast omdat de tekening dit zo weergeeft. Maar als je logisch nadenkt, doe je het toch wel goed.

Login of registreer om een reactie te plaatsen.

Login

Online

We hebben 48 gasten en geen leden online